dissabte, 24 de maig del 2008

Obama, referent en la distància

Quan la política del teu país et decepciona per inexcrutables camins, hom mira arreu per descobrir aquell referent que troba a faltar a casa. Ens anem fent grans i sabem que és millor no fer-se excessives espectatives, però se'm fa difícil no trobar motius per il·lusionar-me pel lideratge polític de Barack Obama. Potser aquesta confiança és fruit de la ignorància que em proporciona la distància, però allò que diu, com ho diu, i la seva capacitat de trencar barreres mentals i estereotips, me'l fan veure com un candidat diferent a tots els seus antecessors.

Hi ha dos tipus de polítics, aquells que són simples portaveus de la gent a qui representen, i aquells que, amb un discurs nou, són capaços de canviar la manera de pensar dels seus conciutadans i així transformar la societat. Per mi Obama és un d'aquests darrers. L'últim exemple és el míting que ha realitzat a la ciutat de Miami, on Obama s'ha compromès a negociar amb el règim cubà "sense condicions prèvies" i a participar personalment en aquestes negociacions. En referència a McCain, Obama afegia, "El fàcil és venir aquí (Miami) cada 4 anys, dir coses molt fermes i que tot continuï igual a Cuba".

És veritat que fins ara només ha demostrat ser un bon candidat, però m'agradaria veure com aquest nou estil es tradueix en acció de govern, i mostrar així, que una altra manera de fer les coses és possible.