dimarts, 16 de desembre del 2008

60 anys de drets humans i 47 d'Amnistia Internacional

Ahir al vespre, després d'empassar-me el programa Àgora que fan cada dilluns pel 33, l'atzar em va fer un regal especial. És tracta d'un documental de Manel Huerga "Y el cine marcha. Una historia del cine al servicio de los Derechos Humanos".


El reportatge comença amb un fragment de la primera pel·lícula de la història, La sortida dels treballadors de la fàbrica Lumière, i recorre tota la història del segle XX a partir d'una sel·lecció de films que han descrit, denunciat i difós violacions dels drets humans, situacions d'injustícia o conflictes desconeguts.

El documental esdevé tan un homenatge a tots aquells cineastes compromesos i a tots aquells que han treballat i treballen per garantir els drets fonamentals de les persones, com una obra de referència d'on prendre com a recomanacions totes aquelles pel·lícules que hi apareixen citades i un encara no ha tingut la oportunitat de veure. Voldria, per tant, felicitar, des d'aquest petit punt de la xarxa, a Mediapro i Amnistia Internacional per aquesta iniciativa.

De fa seixanta anys ençà, crec que hem avançat en molts aspectes relatius als drets humans. Hem aconseguit crear normes, sistemes i institucions de drets humans en l'àmbit internacional, estatal i regional. No obstant, queda moltíssima feina per fer i la injustícia, la desigualtat i la impunitat segueixen amenaçant la llibertat i la dignitat de les persones arreu del món.

Per aquells que ahir no tinguéssiu la possibilitat de veure'n la primera projecció en català, avui dimarts 16 de desembre a les 21.30h n'emetran la versió original (castellà) per La 2 i demà en faran la presentació a les 19.30h a l'Ateneu Barcelonès (Canuda, 6).